Tragična smrt mladega gospodarja

Zaradi plazovite zemlje zakopan v kleti

Kamnik, 26. avgusta 1940
Na žalosten način je prišel ob življenje 32-letni posestnik in gostilničar Rudolf Pustoslemšek na Črnivcu. Podjetni in delavni mož si je pred nekaj leti postavil na 900 metrov visokem prelazu Črnivcu, po katerem drži cesta iz Kamnika čez Črno dolino v Gornji grad, lično leseno hišo in odprl v njej gostilno. Njegova gostoljubna gostilna je prav dobro došel odmor na dolgi poti turistom in potnikom, zlasti pa avtomobilistom in voznikom, ki so se tu radi ustavljali. Gostilna stoji prav na samem in na obe strani je daleč do prvih sosedov. 
Zadnje deževje je razmehčalo teren za hišo in plazovita zemlja je pritisnila ob steno kleti, ki je zidana za hišo in prislonjena ob hrib. Stena se je nekoliko nagnila in pritisnila ob sod vina, ki se je pritisku malone vdal in sesul. Ko se je nagnila stena, je počil tudi strop, ki je v obliki debele betonske plošče varoval klet pred vročino. Usodno pri tem pa je bilo, da betonska plošča ni bila armirana z železjem. 

Gostilničar Pustoslemšek je šel v klet reševat sod, da ga pritisk ne zdrobi. Ko je premaknil sod, se je nagnila tudi stena, ki je potegnila za seboj strop. Betonska plošča je pod težo zemlje, ki je bila naložena na njej, počila in se z glasnim truščem sesula na ubogega moža, ki je tako ostal pokopan v kleti. 
Ob nesreči je takoj prihitela žena, da reši moža iz nevarnega položaja. »Tu koplji«, ji je zaklical mož, »pa ne preblizu glave, ker me boli!« žena se je zastonj trudila. Tako težkemu poslu ni bila kos. Nekdo, ki je prišel mimo, je tekel proti Novi Štifti po prve sosede, ki so potem odkopali nesrečnega Pustoslemška. Bil je še živ, vendar pa hudo poškodovan. Pod pritiskom betonskih plošč so se mu zlomile obe nogi in hrbtenica, na glavi mu je zijala velika rana. Pa tudi notranje poškodbe so bile najbrž hude. Ko je bil osvobojen teže, je še spregovoril nekaj besed, nato pa mirno izdihnil. 

Žalosten dogodek je zbudil splošno sočutje pri vseh, ki so poznali skromnega in zgledno marljivega moža. Pokopali so ga danes ob lepi udeležbi okoliškega prebivalstva. Blag mu spomin!

Jutro, 27. avgust 1940

Komentarji