Silovit orkan v Gornjem gradu

Uničeni so domala vsi pridelki daleč naokrog 

Gornji grad, 17. septembra 1940
Silovit vihar je razsajal v nedeljo v Gornjem gradu in bližnji okolici. Ko so ljudje prihajali k dopoldanski maši, je nepričakovano zarjul preko Črnivca naravnost orkanski veter, ki je pustošil do poznega večera in uničili domala vse pridelk.e Pri nas so zimska jabolka kazala ugodno, veter jih je stresel, še preden so dozorela, in tako so danes vse jablane gole, polomljena je koruza, potrgani so fižolovi nasadi, zbiti so na tla paradižniki, pomendrana je vsa ajda. Veter je bil tako močan, da je izrul večje število dreves, in polomil na številnih dreves veje, najbolj pa so trpeli orehi. S številnih hiš v mestu je siloviti vihar odnesel opeko. Zlasti je trpela Rupova hiša, ki stoji na ostrem ovinku sredi mesta, tako, da tam ni bil mogoč skozi več ur prehod. Med vetrom je večkrat pričelo silno deževati in je teklo zakadi razdejanih streh v stanovanja. Na ulici ni bilo mogoče vzdržati in so se kmetje tako po maši razbežali v bližnje hiše, od koder so se šele proti večeru vrnili domov. 
Avtobus na progi Ljubljana-Gornji grad, ki je odpeljal iz Ljubljane popoldne, je moral na poti s Črnivca navzdol večkrat prekiniti vožnjo, ker je veter prevrnil na cesto na več krajih drevesa. V avtobusu prisotni banovinski cestar je s potniki odstranil na cesto padlo drevje, da je bilo nadaljevanje mogoče. 

Takega viharja ljudje tod ne pomnijo od leta 1914., ko je tudi silovit orkan napravil veliko škodo, bilo je tik pred svetovno vojno. Veter, ki je bil v nedeljo naravnost orkanski, je tako pustošil, da je dejansko večina pridelkov uničenih, ljudje zro s strahom v prihajajočo zimo, nujna pomoč je potrebna. Veter je polomil na več krajih električno napeljavo in tako tudi n. bilo luči. meste je bilo vso noč v temi. 

V nedeljo pa je še en dogodek, značilen za današnjo dobo, vznemiril gornjegraško prebivalstvo. Mleko na 3 din liter so hotele povišati nekatere ženske in so sklicale sestanek. Nato so dale v nedeljo po občinskem redarju pred cerkvijo oklicati povišanje. Oblastvo je takoj poseglo vmes in ob 11. uri je občinski redar že razglasil, da povišanje cene mleku ne velja. Oblastvo je takoj uvedlo kazensko postopanje zoper ženske in to zaradi nedovoljenega sestanka in nedovoljenega navijanja cen. Pomisliti je treba, da je le v nekaterih mestih doslej bilo dovoljeno oblastveno povišanje cene mleka od 2 na 2.50 din. Zakaj bi se v Gornjem gradu lahko povišalo kar na 3 din, ni uvideti, ko itak v našem mestu mnogo dražje plačujemo razna druga živi'a, katerih je v mestih na trgu dovolj na izbiro in po nižjih cenah.

Jutro, 18. september 1940

Komentarji